Witamy

Witamy na stronie Fundacji Futprints -Inspiruje ludzi do pomogania innym.

Naszą działalność rozpoczęliśmy 15 grudnia 2015, a w Krajowym Rejestrze
Sądowym figurujemy od 3 marca 2016. P
ostawiliśmy sobie wiele celów i zadań. Jesteśmy otwarci na każdy rodzaj wsparcia by dynamicznie ruszyć z miejsca!

Odwiedź zakładkę “Jak nam pomóc” by poznać więcej szczegółów.

Jeśli chcielibyście wesprzeć nas finansowo, prosimy o darowizny na rachunek bankowy:
46 1600 1055 1842 1469 2000 0001

Aukcja Chrytatywna – w klubie Królestwo  w katowicach- 14 marca 2018r o 20:30-21:30

Projekty w toku.

Aktualne przedsięwzięcia realizowane przez Fundację Futprints:

• Kreatywna Kafejka

Nasz najnowszy projekt to poranna kawa dla kobiet mieszkających w katowickim schronisku dla bezdomnych kobiet i dzieci. Celem tego przedsięwzięcia jest zorganizowanie, z pomocą wolontariuszy, różnych zajęć dla tych kobiet, aby wspomóc proces ich integracji społecznej. W ramach tego projektu raz w miesiącu planujemy pracować z tymi bezdomnymi kobietami oraz zorganizować popołudniowe aktywności dla dzieci uczęszczających do lokalnego młodzieżowego centrum dla dzieci z trudnych środowisk.

Nasza Fundacja ma swój lokal! Mieści się przy ul. Kordeckiego 5, w Katowicach .

• Nauka polskiego dla obcokrajowców

W ramach projektu odbywają się 2-godzinne spotkania, podczas których pomagamy chętnym w nauce języka polskiego. To również jedna z form wolontariatu w naszej fundacji oraz niepowarzalna okazja do poznania ludzi z innych krajów/kultur. Cenimy sobie nieformalną atmosferę, która sprzyja integracji, dlatego na spotkaniach rozmawiamy, gramy- jednocześnie pomagając uczestniczącym zrozumieć obcy dla nich język i pomóc im zintegrować się oraz poznać polską kulturę. Przebieg spotkania: pierwsze pół godziny to luźna rozmowa i omawianie kolejnej części spotkania (tutaj uczestnicy mówią w języku, w którym czują się najepiej – najczęściej jest to język angielski lub polski), następna godzina to gry i konwersacje tylko w języku polskim, ostatnie pół godziny przeznaczamy na pytania. Dzielimy uczestników na dwie grupy w zależności od poziomu zaawansowania – grupa początkująca oraz średnio-zaawansowana/zaawansowana. Mieszkasz w okolicy i chciałbyś do nas dołączyć? Zapraszamy serdecznie w każdy poniedziałek od 19-21.

• Otwarty lokal

We wtorki od godziny 19:00 do 21:00 oraz we środę i czwartki od godziny 12:00 do 17:00 mamy otwarty lokal. Osoby, które nas odwiedzają mogą spędzić czas w miłej, przyjaznej atmosferze, między innymi wspólnie grając w różnego rodzaju gry lub rozwijając swoje zainteresowania i talenty – malując czy czytając książki. Nasz lokal jest miejscem gdzie osoby potrzebujące mogą przyjść i czuć się bezpiecznie. Staramy się znaleźć czas dla każdego kto do nas przychodzi i pomagamy jak tylko jesteśmy w stanie. Zachęcamy wszystkich którzy u nas przebywają do angażowania się w działalność fundacji i pomoc innym (przygotowywanie posiłków, sprzątanie, robienie plakatów, kartek świątecznych, torebek z logo fundacji, wymienianie się potrzebnymi informacjami i wsparciem). Ponadto zapewniamy między innymi możliwość otrzymania informacji dotyczącej: – działalności innych fundacji pomagających osobom bezdomnym – kursów i szkoleń zawodowych – możliwości zatrudnienia – opieki zdrowotnej. Dzięki Waszym hojnym darowiznom możemy zaoferować osobom potrzebującym ubrania, koce i śpiwory.

• Wolontariat anglojęzyczny

Wolontariat w fundacji dla osób mówiących po angielsku. Spotkania odbywają się w małych podgrupach, w których dyskutujemy o nowych projektach do realizacji, zastanawiamy się jak promować i rozgłaszać działania Futprints oraz co zrobić, aby fundacja nadal prężnie się rozwijała. Projekt stwarza dla obcokrajowców możliwość realnego wpływu na życie lokalnej społeczności oraz integracji z polskojęzycznymi wolontariuszami.

Ciągle poszukujemy ludzi, którzy chcą z pasją zmieniać świat na lepsze i pomagać innym.

Dodaj stronę “Wydarzenia” i  nasz profil na Facebooku do zakładek, dzięki temu nie ominą Cię, organizowane przez nas, akcje!