Witamy

Witamy na stronie Fundacji Futprints -Inspiruje ludzi do pomogania innym.

Poniżej przedstawiamy główne zajęcia prowadzone przez nas. Ponaddto organizujemy wiele dodatkowych wydarzeń, takich jak dzielenie się posiłkami, zbiórki datków, wycieczki piesze i rowerowe, pikniki i tym podobne. Jeżeli nie chcesz przegapić żadnego z naszych wspaniałych eventów, możesz śledzić nas na Facebooku.

Obecnie organizowane przez fundację zajęcia to:

Projekty w toku.

Aktualne przedsięwzięcia realizowane przez Fundację Futprints:

• Kreatywna Kafejka

Kreatywna kafejka to poranna kawa dla kobiet mieszkających
w katowickim schronisku dla bezdomnych kobiet i dzieci. Celem tego projektu jest stworzenie miejsca spotkań kobiet, budowania realacji oraz pomoc w ich integracji społecznej. Z pomocą wolontariuszy organizujemy różne aktywności, jak między innymi zajęcia artystyczne
i rzemieślnicze, gry planszowe oraz ćwiczenia fizyczne.

Jako część projektu organizujemy także popołudniowe aktywności dla dzieci uczęszczających do lokalnego młodzieżowego centrum dla dzieci z trudnych środowisk.

Nasza Centrum  Społecznościowe mieści się przy ul. Kordeckiego 5, w Katowicach.

Tutaj organizujemy wiele projektów dla osób bezdomnych, seniorów oraz obcokrajowców.

• Nauka polskiego dla obcokrajowców

Celem spotkania jest pomoc obcokrajowcom mieszkającym w Katowicach oraz okolicy
w poprawie ich znajomości języka polskiego poprzez konwersacje i gry oraz integracji z polskim społeczeństwem. Polskim uczestnikom spotkania dają szansę na poznanie ludzi z różnych krajów i kultur przy wykorzystaniu języka polskiego.

Zajęcia odbywają się na dwóch poziomach: początkującym i średnio-zaawansowanym/zaawansowanym.

Mieszkasz w okolicy i chciałbyś do nas dołączyć?

Zapraszamy serdecznie w każdy poniedziałek od 19-21.

Jeżeli chcesz dołączyć do naszej grupy na facebooku, prosimy o kontakt.

Spotkanie otwarte – wtorki 17:00-19:00 i czwartki 13:30–17:00

Nasze centrum jest otwarte dla potrzebujących (bezdomnych i bezrobotnych).
Osoby, które nas odwiedzają mogą spędzić czas w przyjaznej atmosferze, wspólnie grając w różnego rodzaju gry lub rozwijając swoje zainteresowania i talenty – malując czy czytając książki. Nasz lokal jest miejscem gdzie osoby potrzebujące mogą przyjść i czuć się bezpiecznie. Staramy się znaleźć czas dla każdego kto do nas przychodzi i pomagamy jak tylko jesteśmy w stanie. Zachęcamy wszystkich którzy u nas przebywają do zangażowania się w działalność fundacji i pomoc innym (przygotowywanie posiłków, sprzątanie, robienie plakatów, kartek świątecznych, torebek z logo fundacji, wymienianie się potrzebnymi informacjami i wsparciem). Zainteresowanym udzielamy informacji dotyczących: – działalności innych fundacji pomagających osobom bezdomnym – kursów i szkoleń zawodowych – możliwości zatrudnienia – opieki zdrowotnej.

Dzięki Waszym hojnym darowiznom możemy zaoferować osobom potrzebującym ubrania, koce i śpiwory.

• Spotkania modlitewne i grupa dyskosjna – wtorki 19:00-20:30.

Dla wszystkich, nawet dla tych którzy czują, że nie pasują do żadnego Kościoła.

• Meeting polsko-angielski Środy  16:00-17:00

Wspaniała okazja dla osób z różnych środowisk i kultur do wspólnej nauki poprzez wymianę umiejętności językowych.

Lekcja jest prowadzona zarówno po polsku, jak i po angielsku.

• Warsztarty rękodzieła  czwartek 17:00-18:00

Otwarte zajęcia dla każdego, kto lubi sztukę. Szukamy sposobów na wykorzystanie codziennych odpadów, tworząc np. torby z niepotrzebnych gazet, lampiony ze słoików czy też dekorując stare talerze.

• Five O`clock tea– konwersacje w j. angielskim – termin rozpoczęcia: koniec września .

W ramach spotkań uczestnicy dyskutują o tym, w jaki sposób fundacja może pomóc swoim adresatom (koncentrując się na bezdomnych, starszych, bezrobotnych i obcokrajowcach), jak promować fundację (poprzez multimedia, spotkania) oraz pozyskiwać środki na osiąganie swoich celów.  Spotkania otwarte zarówno dla obcokrajowców, jak i Polaków. Projekt stwarza dla obcokrajowców możliwość realnego wpływu na życie lokalnej społeczności oraz integracji z polskojęzycznymi wolontariuszami.

Jeżeli chcesz poćwiczyć swój angielski, spotkać nowych ludzi oraz podzielić się swoimi pomysłami, nie wahaj się przyjść:)

Ciągle poszukujemy ludzi, którzy chcą z pasją zmieniać świat na lepsze i pomagać innym.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę: Make a Difference

Jeżeli chcesz wesprzeć nas finansowo:

numer konta : 46 1600 1055 1842 1469 2000 0001 ,

Możesz także wesprzeć nas przez Facebooka   https://www.facebook.com/futprintspl/ naciśnij po prostu przycisk “Przekaż datek”.

Jeżeli chcesz pomóc nam jako wolontariusz,  skontaktuj się.